در دنیای معاملات امروزی، چک استفاده بیشتری نسبت به پول نقد دارد و در حسابداری معاملاتی که از چک استفاده می کنند، نوعی از بدهی به نوعی دیگر از بدهی مبدل می گردد.
این نوع بدهی که بر اثر استفاده از چک به وجود می آید، تا زمانی که وصول می گردد و تسویه می شود، شخص بدهکار ملزم به پاس کردن آن می باشد و لازم است در برابر آن چک، وجهی را پرداخت نماید.
ثبت چک در حسابداری:
نرم افزار چک و بانک که در حسابداری تحت وب شرکت ها بسیار از آن استفاده می شود، یکی از زیر سیستم های نرم افزار حسابداری، به شمار می رود که در آن تمامی چک هایی که از سوی مشتریان دریافت شده اند و چک هایی که صادر می گردند، ثبت می شوند و پس از طی مراحل ضروری برای روند ثبت آنها در، صدور سند حسابداری مراحلی انجام می گیرد.
اسناد دریافتنی:
این نوع اسناد در واقع به چک هایی گفته می شود که سازمان مورد نظر در برابر خدمتی که انجام می دهد و یا در صورت طلبکار بودن از طرف مقابل خود، دریافت می نماید. اسناد دریافتی در واقع اوراقی هستند که پرداخت کننده آنها تعهد می دهد که مبلغ معینی را در زمان معینی پرداخت نماید.
انواع اسناد دریافتنی:
- کوتاه مدت
- بلند مدت
در چک ها مشخصات زیر ثبت می شوند:
- تاریخ
- شماره چک
- مبلغ
- نام شخصی که چک را داده
- بانک و شعبه آن
صدور سند برای چک به صورت زیر می باشد:
- حساب ها و اسناد دریافتنی/ اسناد دریافتنی نزد صندوق
- حساب ها و اسناد دریافتنی/ بدهکاران تجاری
دریافت چک:
چکی که برای انجام معامله دریافت می گردد، با فرآیند هایی رو به رو می باشد که هر کدام از آنها به شرخ زیر است:
نقد کردن چک:
در صورتی که صاحب طلب بتواند چک را در بانک نقد نماید، پول آن وارد صندوق می شود و به صورت زیر در حسابداری شرکت ثبت می گردد:
موجودی نقد و بانک/ صندوق
- حساب ها و اسناد دریافتنی/ اسناد دریافتنی نزد صندوق
اگر صاحب طلب پول دریافت شده را به حساب خود واریز نماید، لازم است که یک مرحله دیگر به ثبت ها اضافه گردد که در آن بانک صاحب طلب، بدهکار صندوق بستانکار می شود.
خواباندن چک به حساب:
زمانی که چک به حساب خوابانده شود، لازم است که ثبت شود و سندی مانند زیر برای این فرآیند صادر شود:
- حساب ها و اسناد دریافتنی/ اسناد دریافتنی در جریان وصول
- حساب ها و اسناد دریافتنی/ اسناد دریافتنی نزد صندوق
واگذاری چک به دیگران:
زمانی که صاحب طلب، خود به شخص دیگری بدهکار باشد و چک دریافت شده را به نفر سوم واگذار نماید، که به آن خرج چک می گویند، آن گاه ثبت آن در حسابداری به صورت زیر صورت می گیرد:
- حساب ها و اسناد پرداختنی تجاری/ بستانکاران تجاری
- حساب ها و اسناد دریافتنی/ اسناد دریافتنی نزد صندوق
نکته: ردیف اول می تواند مواردی همچون حقوق پرسنل یا جاری شرکا و… باشد.
عودت چک واگذار شده:
این اتفاق زمانی رخ می دهد که چک دریافت شده به هر دلیلی (عدم موجودی، فسخ معامله)، به صاحب چک بر گردد. در این صورت ثبت آن در حسابداری درست بر عکس مرحله دریافت چک انجام می گیرد.
پاس شدن چک:
زمانی که چکی که به حساب خوابانده شده وصول گردد، به حساب بانکی واریز می شود و ثبت پاس شدن چک انجام می شود که این ثبت به صورت زیر است:
- موجودی نقد و بانک/ بانک ها
- حساب ها و اسناد دریافتنی/ اسناد دریافتنی در جریان وصول
اسناد پرداختنی:
زمانی که شرکت یا سازمان مورد نظر به منظور انجام کاری، چکی را صادر نماید، به چک صادر شده در اصطلاح، اسناد پرداختی می گویند که در این صورت نیز برای ثبت حسابداری آن فرآیند های متفاوتی دارد.
مبنع:
- ۰۰/۰۶/۰۸