مذاکره حقوق و دستمزد از آن دست کارهای دشواری است که دیر یا زود باید آن را انجام دهید. فرقی ندارد به دنبال شغل جدید هستید یا قصد دارید در شغل فعلیتان ارتقا و ترفیع بگیرید، در هر صورت باید بر سر مبلغ حقوق مذاکره کنید.
تحقیقات نشان میدهد تنها ۳۷% از افراد همیشه بر سر حقوق خود مذاکره میکنند، این در حالی است که ۱۸% از کارکنان تا به حال مذاکره حقوق را تجربه نکردهاند. از طرف دیگر ۴۴% از پاسخگویان به این نظرسنجی اظهار داشتهاند که تا به حال هیچگاه در جلسات بازخورد شغلی موضوع افزایش حقوق و مذاکره بر سر آن را پیش نکشیدهاند.
اما دلیل این موضوع دقیقاً چیست؟
بیشتر شرکتکنندگان در این نظرسنجی اظهار داشتهاند که دلیل اصلی اینکه هیچ وقت مذاکره حقوق و دستمزد را تجربه نکردهاند، «ترس» است. درست است که این نوع مذاکره ترسناک است، اما ترسناکتر از آن این است که اصلاً این کار را انجام ندهید.
اجازه دهید با یک مثال موضوع را برای شما روشنتر کنیم: تحقیقات لیندا بابوک برای کتاب خودش یعنی «زنان نمیپرسند» نتایج جالبی به دنبال داشت. این تحقیقات نشان داد که تنها ۷% از زنان شاغل برای اولین حقوق خود مذاکره میکنند، این در حالی است که آمار مرتبط با مردان نزدیک به ۵۷% است. نکته جالب اینجاست افرادی که بر سر اولین حقوق خود مذاکره کردهاند بیش از ۷% افزایش حقوق داشتهاند.
البته که این درصد آنچنان چشمگیر هم نیست، اما اگر این درصد افزایش بیشتر را از همین امروز تا زمان بازنشستگی در نظر بگیرید، خواهید دید چه رقم بزرگی خواهد شد و چه میزان رفاه بیشتری نصیب شما و خانوادتان خواهد شد.
بنابراین فرقی نمیکند که خانم یا آقا هستید، اولین تجربه شغلیتان است یا سالها سابقه کار دارید، باید مذاکره حقوق و دستمزد را جدی بگیرید. در این مقاله از وبلاگ ایران تلنت نکات مهم مذاکره حقوق و دستمزد را بررسی خواهیم کرد و شما خواهید دید که برای مذاکره حقوق باید به چه فاکتورها و عواملی بیشتر دقت کنید.
ارزش خود را بدانید
برای اینکه بتوانید به خوبی بر سر حقوق خود مذاکره نمایید، مهم است بدانید نرخ رایج برای این جایگاه شغلی در این صنعت و همچنین این محل جغرافیایی چقدر است. اگر بدون آنکه اعداد درست را بدانید وارد مذاکرات شوید، مدیر کارکشتهای که مقابل شما مینشیند، مدیریت و کنترل جلسه را به دست گرفته و برنده خواهد بود.
اگر اعداد درست را نمیدانید، میتوانید با جستجویی ساده در اینترنت یا پرسش از اطرافیانِ همرشته خود اعداد درست را به دست آورید. همچنین، سامانه حقوق و دستمزد ایران سلری میتواند مرجع خوبی برای دانستن میانگین دریافتی حقوق و دستمزد همردههایتان در حوزه کاری شما باشد.
برای مذاکره حقوق با مسئولان استخدامی صحبت کنید
اگر در اطراف خود کارفرما یا استخدامکنندهای سراغ دارید، از او کمک بگیرید. احتمالاً این افراد میدانند فردی با تخصص و سابقه شما باید چقدر حقوق داشته باشد. با کمک این افراد خواهید توانست در مذاکرات بعدی، بر سر حقوق حداقل محدودهای نسبتاً دقیق از حقوق خود را در نظر داشته باشید.
ممکن است که طی این گفتوگوها به عدد خاصی نرسید، اما حتی اگر یک محدوده قیمتی نیز به دست آورید باز هم میتوانید بر اساس آن محاسبات خود را انجام دهید.
افکار خود را سازماندهی کنید
برای موفقیت در مذاکرات خود بر سر حقوق لازم است تمام افکار و تحقیقات خود را یکجا و یکپارچه کرده و برای مذاکرات همه آنها را به یاد داشته باشید. تاریخ مصاحبه خود را در یک تقویم فارسی مثل یار یادداشت نماید تا فراموش نکنید.
بالای محدوده عددی را مدنظر قرار دهید
اکنون با توجه به اطلاعاتی که کسب کردهاید، محدوده حقوق خود را میدانید. شاید وسوسه شوید عددی در میانه این محدوده را پیشنهاد داده تا شاید راحتتر پذیرفته شوید، اما توصیه ما این است که بالای محدوده را پیشنهاد دهید.
اعلام حقوق درخواستی بالا دو فایده برای شما خواهد داشت:
اولاً ممکن است کارفرما با مبلغ بالای شما موافقت کند و این بهترین اتفاق ممکن برای شماست.
ثانیاً اگر کارفرما با درخواست شما مخالفت کرد و بر سر پایین آوردن حقوق با شما مذاکره کرد، باز هم جای مذاکره برای شما وجود دارد و در نهایت با عددی که خوشایند شماست به توافق خواهید رسید.